Un accident entre un camió i un turisme ha provocat aquest matí diversos quilòmetres de retenció en la V-30 i en altres vies de l'àrea metropolitana de la ciutat de València. Entre elles es trobava la N-220, també coneguda com la carretera de l'Aeroport. Aquesta via de comunicació, utilitzada diàriament per treballadors de Fuente del Jarro, així com d'altres polígons de la zona i per veïns de Paterna, Manises, Riba-roja de Túria o els propis usuaris de l'Aeroport, suposa un embut en el qual es veuen atrapats diàriament centenars de vehicles. Quan hi ha un accident com el d'aquest matí o el del passat dimarts la situació passa de retenció a col·lapse.

Des de Fuente del Jarro porten dècades reclamant una millora dels accessos: "Som conscients que des del compromís adquirit pel Ministeri de Foment amb l'Ajuntament de Paterna i amb Asivalco en 2013 s'han produït certs avanços. Som coneixedors que falta l'última espenta, com és la dotació econòmica que ha d'aparèixer en els pròxims Pressupostos Generals de l'Estat. Des de l'Associació d'Empresaris Fuente del Jarro, per la competitivitat de les nostres empreses, i pel bé dels milers d'usuaris que cada dia utilitzen aquesta carretera reclamem que no hi haja més retards i es puga realitzar com més prompte millor les actuacions imprescindibles per a la millora de la mobilitat en aquesta carretera".

 

Informa Nou Horta. Paterna

La regidora de Gestió del Patrimoni Històric, Carmen Gayà i el Responsable del Consell Assessor d’Alcaldia per a la Memòria Històrica, Julio Fernández, han presentat les I JORNADES DE MEMÒRIA DEMOCRÀTICA que es realitzaran este cap de setmana, en el Teatre Capri. 

Tant Fernández com Gayà han destacat la necessitat de donar a conèixer a tota la ciutadania els fets que succeïren a Paterna durant els anys 40 i 50 i que com a conseqüència dels quals, el nostre poble te “les entranyes plenes de la sang dels milers d’afusellats pel franquisme”. 

També han destacat la necessitat de mostrar de quina manera s’està treballant per traure a la llum la memòria de tots i cadascun d’aquelles persones que van perdre la vida per motius exclusivament polítics. A més, en les Jornades, també s’explicarà quins són els mètodes i tècniques de recuperació i identificació de les persones allí soterrades, quin és l'àmbit jurídic i legal en què es realitzen estes exhumacions i de quina manera s’han d’organitzar les famílies dels represaliats per a recuperar als seus éssers estimats.

Per la seua banda, Julio Fernández ha indicat que “a més de la iniciativa de les jornades, també anem a seguir treballant en diferents actuacions perquè considerem que són una necessitat i són de justícia, pels represaliats, per defensar la democràcia i pels seus familiars, com a record de la seua memòria i dignificació de la seua situació”.

Les Jornades compten amb la presència i participació de professionals de diferents àmbits de la investigació al voltant de la Memòria Democràtica. Homes i dones, que al llarg d'anys han investigat, publicat i reflexionat sobre la repressió durant el franquisme. D’aquesta manera, s'abordaran temes com la repressió de gènere, processos d'exhumació i custòdia, aspectes legals i jurídics, la repressió que va patir, concretament, Paterna, etc. També es comptarà amb la presència de representants polítics, de tots els partits que han decidit participar en esta Jornada, i que aportaran la postura que des de les seues respectives organitzacions polítiques es defensa. 

Les Jornades seran inaugurades per Ferran Puchades, Secretari Autonòmic de la Conselleria de Justícia i per Joaquim Bosch, magistrat. La diputada Rosa Pérez, responsable de Memòria Democràtica de la Diputació de València, participarà des de l'àmbit institucional en aquestes Jornades. Les Jornades les clourà la vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra. 

'La recuperació de les restes humanes pertanyents a les víctimes del franquisme és ja imparable, i no solament pel fet del desenvolupament i avanç en la legislació sobre la Memòria Democràtica, sinó perquè la ciutadania ja no està disposada a mirar cap a un altre costat. La por ha deixat de ser el paradigma' ha indicat Carmen Gayá.

 

Informa Nou Horta. Paterna

L'Ajuntament de Paterna, mitjançant l’emperesa municipal GESPA, ha creat una brigada especial de ornament que durant mes i mitjà es dedicarà en exclusiva a la neteja de grafits que enlletgeixen nombrosos barris del municipi. 

“Són moltes les queixes veïnals que rebem a causa dels danys que causen aquests actes vandàlics en parets, murs i mobiliari urbà, per la qual cosa hem decidit atallar el problema intensificant les actuacions d'aquest tipus de neteja” ha assenyalat la regidora d'Infraestructures Nuria Campos. 

Per a millorar el rendiment d'aquestes actuacions, es realitza una inspecció prèvia per a senyalitzar les zones més castigades per aquest tipus d'actes vandàlics. Una vegada localitzades, depenent del tipus de pintada, s'emprarà o bé una hidroliampiadora que funciona amb aigua pressió i dissolvent o bé es procedirà a repintar les superfícies afectades. 

En l'últim mes, els operaris han dut a terme diferents intervencions en la zona de Terrisseria del barri de Alborgí i en el carrer Pérez Galdós i estan ultimant la neteja del Parc Central. Les actuacions continuaran en les zones enjardinades de Cases verdes, en el carrer Rafael Alberti i Terramelar. 

La dotació anual per a la realització d'aquest nou servei és de 9.361 euros dins de l'encàrrec de gestió de ornament, amb dos operaris dedicats en exclusiva a l'eliminació de grafits. 

A més, aquest servei de la brigada de ornamet se sumisca a les actuacions complementàries de neteja que en l'últim any s'estan realitzant en tot el municipi com a recollida i neteja de restes de fruits en les voreres i jardins, recollida de femta, o la neteja i desodorización de parcs.

Finalment i en relació a la pintada de grafit que va patir la Torre el passat mes d'octubre la regidora Campos ha avançat que es va a crear un pla parcial de neteja i rehabilitació per a eliminar la pintura sobre el monument protegit històric, amb un cost d'uns 2.000 euros.

 

Informa Nou Horta. Paterna

Les falles de Torrent continuen ampliant el seu arxiu històric amb la donació personal recent del torrentí Arturo Boix Miquel a la Comissió d’Estudis Fallers de Torrent (Comfet) per al seu estudi, conservació i catalogació. El regidor de Cultura, Alfred Costa, ha rebut en l’Ajuntament el president de la Comfet, Boro Ciscar, i Arturo Boix per a conéixer una mostra representativa del fons personal del donant: llibrets, publicacions, fotografies, curiositats i pergamins dels seus títols com a mantenidor o president i faller d’honor de moltes falles de Torrent i d’altres poblacions de la Comunitat Valenciana.  

Arturo Boix Miquel va ser president fundador de la falla Avinguda, on va exercir el càrrec durant 7 anys.  En 1979 i 1980 va dirigir la Junta Local Fallera de Torrent, i quan en 1979 s’eliminà la figura del president i va ser l’alcalde, Vicente Soria, qui estrenà el títol de president nat, Arturo Boix estrenava també el càrrec de vicepresident 1r de l’entitat. Finalment, des de 1983 fins a 1991 Boix va estar al front de la JLF com a vicepresident 1r executiu, tot un rècord de permanència en l’entitat. A banda, Boix ha sigut president del Club Filatèlic i ha format part de les directives del Club del Motociclisme o el Torrent Club de Futbol, entre altres. 

Estos documents, junt amb els que la COMFET està recollint en col·laboració amb l'Ajuntament, aniran completant el fons d’arxiu històric, documental i expositiu de “Memòria del foc”, l'exposició que des d’ara mateix i fins al pròxim mes de març està oberta a la sala EMAT de l’Edifici Metro i que fa un viatge per la història de les Falles, Patrimoni de la UNESCO, amb motiu del 50 aniversari de huit comissions de la nostra ciutat.  En declaracions del regidor de Cultura, “estem treballant colze a colze des de la Junta Local Fallera amb la COMFET per a garantir la protecció i divulgació de tots els elements històrics i patrimonials fallers que es puguen recollir. A més, també ens trobem preparant un calendari d’activitats intensiu per al 2018, any en què es celebrarà el 50 aniversari de la Junta Local Fallera”. Molt prompte vorà la llum el catàleg de l'esmentada exposició. Un material gràfic molt valuós, perquè repassa la història de la festa gran torrentina des dels seus inicis, però també permet descobrir com ha canviat la nostra ciutat des del punt de vista festiu, urbanístic, la indumentària, la gastronomia i els costums.

 

Informa Nou Horta. Torrent

Amb motiu de la celebració de la X Setmana contra la violència de gènere, la delegació de Drets Personals de Torrent ha preparat un gran nombre d'activitats destinades a l'educació i conscienciació de les noves generacions. La regidora de l'àrea, Encarna Lerma Va besar, ha destacat “la importància de lluitar amb tots els mitjans al nostre abast contra aquest problema social que ens afecta a totes i a tots”. Amb aquest objectiu, l'ajuntament de Torrent convida a tota la ciutadania a fer realitat una societat més igualitària mitjançant la participació en les diferents activitats proposades del 20 al 25 de novembre.

La Casa de la Dóna acollirà el dilluns 20 a les 18.30 hores l'inici de la setmana amb la inauguració de l'exposició de dibuix: “Talla a temps. El maltractament no arriba de sobte. No a la violència de gènere” en la qual han participat els centres escolars torrentinos de San José i Santa Ana, Monte-Sión, Mare Petra i Pleyade. També es presentaran a les falles de la ciutat els premis Violeta 2018 i la guia de defensa personal per a dones elaborada pel Club Esportiu Herca.

El dimarts 21, es fixarà l'atenció en la captació d'indicadors de violència per part del professorat de primària amb el curs “Detecció de violència de gènere en mares de l'alumnat i en els fills i filles com mates silencioses”. L'eradicació dels micromasclismes en la vida quotidiana és fonamental pel que les associacions de Torrent estan convidades a participar en el “Curs de llenguatge i imatges no sexistes” que es realitzaran el dimarts i el dimecres a les 18.30 hores en la Casa de la Dóna.

El matí del dijous 23, el professorat de secundària realitzarà el curs “Assenyales per a detectar la violència de gènere en el nostre alumnat”. A la vesprada, a les 18.30 hores en la Casa de la Dóna, es presentarà el llibre “Relats salvatges de Gènere” escrit a partir de les experiències d'un grup de policies locals encarregats de la intervenció en casos de violència contra les dones i que comptarà amb la participació destacada d'Antonio Burriel, especialista i referent en violència de gènere, tant a nivell nacional com a internacional.

El divendres 24, s'iniciarà la jornada amb l'elaboració d'un mural en la plaça Bisbe Benlloch per part d'un grup de grafiters i grafiteres de Torrent que tindrà com a títol “No a la violència contra les dones”. D'altra banda, a les 11 hores es procedirà al lliurament de premis del concurs de dibuix escolar en la Casa de la Cultura i a les 12 es durà a terme l'acte institucional de repulsa a la violència contra les dones mitjançant la lectura de manifestos i la realització d'un minut de silenci. 

La X Setmana contra la violència de gènere de Torrent posarà punt i final el dissabte 25, coincidint amb el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, amb la instal·lació d'una taula informativa en el mercat de Sant Gregorio i la participació en la marxa contra la violència masclista que tindrà lloc a les 18.30 hores a València.

 

Informa Nou Horta. Torrent

Aquesta setmana va tenir lloc la Expo World Congress Smart City en la ciutat de l'Hospitalet de Llobregat, en la qual va estar present el regidor de l'Àrea de Recursos i Modernització, Andrés Campos. La ciutat de Torrent va participar en el stand de Rivas Vaciamadrid on es va presentar l'experiència en la Gestió Intel·ligent d'Enllumenat Públic.

A més, el mateix dia i abans de la realització en el Comitè Tècnic de la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents, es van presentar els treballs del Grup V que coordina Torrent al costat de Alcobendas. Aprofitant l'ocasió, es va organitzar una Junta Directiva i una Assemblea de la RECI (Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents). 

 

Informa Nou Horta. Torrent

El diputat provincial de Cooperació Municipal, Emili Altur, i el president de la Cambra de comerç de València, José Vicente Morata, han signat aquest matí la renovació del Programa Integral de Qualificació i Ocupació (PICE), que té com a objectiu potenciar l'empleabilitat i el desenvolupament de projectes de negoci entre els joves de la província de València.

El conveni de col·laboració, cofinançat per l'empresa pública de la Diputació de València, Divalterra, i Càmera València, inicia la segona edició d'aquest pla destinat a joves aturats. Així, els menors de 30 anys rebran formació i qualificació adaptada a les capacitats de cada aspirant amb l'objectiu d'incorporar-los al mercat laboral.

En aquest sentit, el diputat ha insistit en la importància de racionalitzar els recursos disponibles. "Hem sumat les possibilitats de Divalterra i les de la Càmera per a treballar de manera conjunta i coordinada sense doblegar el treball, cadascun en la seua àrea d'acció", ha destacat durant la presentació.

Per la seua banda, Morata ha assenyalat que "ara més que mai cal apostar pel territori i que les nostres empreses, de qualsevol punt de la nostra província, se senten exactament igual que les de la capital. El mateix ocorre amb els joves, tots han de tenir les mateixes oportunitats estiguen on estiguen".

Els detalls del programa
El projecte desenvolupa, en primer lloc, el perfil professional de cada jove amb l'objectiu d'atorgar una formació més específica i que estiga enfocada a les demandes empresarials. A més, els professors ofereixen una formació troncal per a tots els beneficiaris, independentment de l'experiència laboral i estudis previs. Igualment, es fomenta l'esperit emprenedor per a la creació d'empreses i la mobilitat dels joves.

"La implicació del nou equip de govern vol arribar a tots els municipis de la província, perquè els menors de 30 anys reben formació que els ajude a incorporar-se al mercat laboral", ha manifestat Altur.

Així mateix, el PICE acull també accions d'intermediació laboral per a connectar als beneficiaris directament amb l'empresa mitjançant entrevistes i pràctiques formatives.


Informa Nou Horta. València

La Fundació Divina Pastora participa en l'exposició 'Il·lustració, còmic i compromís social' amb el seu còmic 'El planeta ens parla', una obra elaborada en 2007, amb l'objectiu de conscienciar a la societat sobre la importància de preservar el medi ambient. Avui, deu anys més tard, segueix sent un tema plenament vigent.

L'exposició 'Il·lustració, còmic i compromís' és una mostra de caràcter didàctic i divulgatiu que tracta onze problemàtiques socials: compromís ideològic i polític, crisi econòmica, sensibilització i inclusió social, igualtat de gènere i violència masclista, col·lectiu LGTB, memòria històrica, defensa de la llengua valenciana, activisme mediambiental, solidaritat humana internacional, sàtira social i política i drets humans, laborals i de la infància. Pot visitar-se en la Biblioteca Pública de València (C/Hospital, 13) fins al 14 de desembre. Posteriorment, itinerará per diferents poblacions valencianes recalant en ajuntaments, cases de cultura o biblioteques.

La mostra, comissariada per Manuel Garrido Barberá, consta d'il·lustracions i còmics de més de 80 autors nascuts o residents a la Comunitat Valenciana, realitzats al llarg de les últimes dues dècades i d'una representació d'altres projectes expositius, editorials, d'empreses i altres entitats.

L'objectiu de 'Il·lustració, còmic i compromís social' és donar a conéixer el treball d'aquests autors entre el gran públic al mateix temps que es tornen a visibilitzar aquelles reivindicacions i causes a les quals han contribuït amb el seu treball. Aquesta exposició, organitzada per la Fundació FULL pel Foment del Llibre i la Lectura, s'emmarca dins de la programació del Pla valencià de foment del llibre i la lectura.

L'exposició física es complementa, a més, amb la pàgina web http://graficacompromesa.com/ que inclou més exemples dels temes tractats, així com enllaços per a ampliar coneixements, ressenyes, crítiques, guies didàctiques i vídeos, entre altres recursos. La Fundació Divina Pastora també està present en aquesta web amb alguns dels autors que han guanyat el Premi de Novel·la Gràfica Social: Tyto Alba (2013), Sergi San Julián (2014), i Zarva Barroso (2016).

La Fundació Divina Pastora és una organització sense ànim de lucre que para esment a persones amb alt risc d'exclusió social i està orientada a la promoció d'obres socials, benèfiques, mèdic sanitàries i de protecció de salut. Col·labora també amb diferents entitats per a impulsar la formació i informació en els àmbits educatiu, esportiu, mediambiental i de protecció de l'art i la cultura.


Informa Nou Horta. València

Pàgina 1 de 373